Doboztető feltolás. Igen vagy nem?

Szerző: Kitti Barta 2021. január 14. 2 Kommentek

Doboztető feltolás. Igen vagy nem?

Amikor azt hinnéd, hogy a KS változatokra/Legendary vagy Collectors boxokra kell sok tervezési időt fektetned. Akkor jön három parányi doboz, ami túlszárnyal minden elképzelést.

Érthető, hogy a készítők miért ezt a doboz méretet választották, ugyanis a Nyugati királyság trilógia elődje, a North Sea sorozat ugyanilyen méretű dobozban jelent meg. Az aprócska dobozhoz való ragaszkodás, viszont szerintem nem a legjobb döntés volt a részükről. Főleg, hogy a Nyugati királyság sorozathoz kiegészítők is érkeztek/érkeznek. 

Mindhárom játékon érezhető, hogy a tervezői nem akartak alább adni a komponensek minőségén, és tény, hogy a beltartalom kárpótolja a parányi dobozt. Mégis komoly fejtörést okoz insert nélkül visszarakni az alkatrészeket úgy, hogy azok ne sérüljenek vagy nyomódjanak össze, ha a kallaxon egymás tetejére kerül a három játék.

 

A 2019-ben magyarul is megjelent Nyugati királyság építőmestereivel könnyű dolgunk volt. A viszonylag kevéske tartalom szépen elfért a dobozban. Aztán természetesen borult minden, amikor megjelent a Kézművesek kora kiegészítő, melyet képtelenség lett volna beleszuszukálni a dobozba, főleg azoknak, akik kártyavédőt használnak. Ezt követően született meg a társasjáték rendezőnk frissítése, amely még ha kis mértékben is, de már feljebb tolja a doboz tetejét

Szerencsére ez esetben csak a pontozófüzet nem fért bele a dobozba, ezért ha azt külön tárolod, akkor akár doboztető feltolás nélkül is tudod tárolni a játékot. 

 

A szintén 2019-ben magyarul is megjelent Nyugati királyság lovagjainál reménykedtünk benne, hogy könnyebb dolgunk lesz. Sajnos nem volt.
Már a doboz kinyitása után érződött, hogy ez nem egy könnyű eset, de bíztunk benne, hogy az alkatrészek mérete majd segítségünkre lesz. A remény kicsit alább hagyott, amikor a prémium kártyavédős kártyák már nagyban megnövelték a helyigényt, ezzel együtt pedig a doboztetőt is. 

Pár játék és a nehéz elpakolás után mi is éreztük, hogy ez a játék -az elődjéhez hasonlóan- bizony sír az insertért. És nem csak a sok alkatrész miatt, hanem azért is, mert minden nyomorog a dobozban. Viszont az építőmesterekkel ellentétben a játékostáblák vaskossága miatt tudtuk, hogy a doboznak szüksége lesz egy doboztető tartó elemre. 

A 2020-as év végén magyarul is megjelent Nyugati királyság várgrófjaival sem volt más a helyzet. Az alkatrészek kinyomkodása és a kártyák védőzése után a doboztető már kúszott is felfelé. Persze ez nem tántorított el minket attól, hogy megpróbáljuk orvosolni a helyzetet egy jó kis inserttel

Érdekesség, hogy a lovagokkal és az építőmesterekkel ellentétben, a sok fura méretű jelölő és alkatrész, valamint a műanyag erőd miatt, a játékostáblák és a térkép nélkül is megnövelte a doboztetőt az insert.

Ezen három játék tovább erősítette bennünk azt, hogy törekedjünk arra tervezéskor, hogy a társasjáték rendező ne tolja fel a doboz tetejét. Viszont megesik, amikor ezt lehetetlen elkerülni. És ha már arra kényszerülünk, hogy feltolja, akkor azt tegye úgy, hogy egyetlen egy komponens se sérüljön! 

Itt jöttök a képbe ti és a doboztető tartó elem. De mi is ez, és hogy függ össze a kettő?

Az indulásunkkor létrehozott Facebook csoportunkban volt a szavazásunk (ez idő közben átkerült a webshopunkra), ott lehetett kérdezni tőlünk, és ott beszélgettünk a tervezésről is. Ez utóbbi kapcsán került szóba, hogy nem gond, ha a társasjáték rendező feltolja a doboztetőt, de gondoljunk arra tervezéskor, hogy ha a dobozra rákerül egy másik játék, akkor ne az insert tetejére rakott szabálykönyv/térkép/játékostábla tartsa azt. Ne nyomódjanak össze és legfőképp ne sérüljenek. Ennek köszönhetően született meg a doboztető tartó elem, melyet funkciója tehát, hogy megvédje a társasjáték rendező tetejére kerülő táblákat és szabálykönyveket.

Ezt az egyedi, általunk tervezett designt elsőként a Scythe társasjátékkal kompatibilis insertnél használtunk, amely olyan egyszerű, de nagyszerűnek bizonyult, hogy azóta több terméknél (pl. Nyugati királyság trilógia) is alkalmaztuk.  

A társasjáték adatlap linkeket a Társasjátékok.com biztosította számunkra.


Kitti Barta
Kitti Barta

Szerző

wood enchantress

2 Válaszok

The GiftForge
The GiftForge

2021. január 19.

Szia Krisztián!

Nagyon esélyes, hogy készítünk hozzá doboz! 😊
Viszont azzal mindenképp megvárnánk az összes kiegészítő megjelenését, mert ha minden igaz, akkor mindhárom játékhoz lesz 2 db kiegészítő. Addig pedig felesleges lenne dobozt készíteni, amíg nem jelent meg minden.

Szabados Krisztián
Szabados Krisztián

2021. január 15.

Szia Kitti!

Én személy szerint nem támogatom a doboztető feltolást. Ilyen esetben inkább vennék én egy általatok tervezett dobozt, amibe belefér a trilógia, nem pedig 3 feltolt dobozos insertet. Szebb is és minden egy helyen van.

Dominionhoz és Carcassonehoz van nekem ilyen, amit a basicallywooden oldalról rendeltem. <—ezt törölhetitek a postból, ha nem szeretnétek feltüntetni.

Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan szép lenne az általatok tervezett doboz is, mint az insertjeitek.

Üdv,
Krisztián

Új hozzászólás

A hozzászólásokat jóváhagyjuk közzététel előtt.


További blog bejegyzések

Steampunk Rally Fusion vélemény / Ezzel társasozunk mi!
Steampunk Rally Fusion vélemény / Ezzel társasozunk mi!

Szerző: Tamás Barta 2021. március 30.

Teljes bejegyzés megtekintése →

Mit hoz majd a 2021-es év?
Mit hoz majd a 2021-es év?

Szerző: Kitti Barta 2021. január 05.

Változások, újdonságok és bővülés.

Teljes bejegyzés megtekintése →

Visszatekintés a 2020-as évünkre!
Visszatekintés a 2020-as évünkre!

Szerző: Kitti Barta 2020. december 29.

Új termékek, új partnerek, gépköltöztetés és külföld.

Teljes bejegyzés megtekintése →