2021. március 30.

Steampunk Rally Fusion vélemény / Ezzel társasozunk mi!

Steampunk Rally Fusion vélemény / Ezzel társasozunk mi!

... A versenyzők most fordulnak rá a célegyenesre. Az élen Amelia Earhart van közvetlenül mögötte Albert Einstein végzi az utolsó számításokat a járműve relatív széteséséről. Sajnos Emett Brown nem tudta elérni a kritikus 88 mérföld/órás sebességet így nem tud az élre ugrani, azonban a jelenleg utolsó helyen lévő Lise Meitner begyújtja a fúziós rakétákat és 9-es sebességgel repül a pályán...

Történet


Az Orin Bishop által megálmodott Steampunk Rally 2015-ben jelent meg a Roxley Games kiadó jóvoltából. Mi 2019 karácsonyán próbáltuk ki először és hamar felkerült a "must-have" listára. Amikor pedig 2020-ban elindították a Steampunk Rally Fusion Kickstarter kampányt, akkor szinte azonnal rányomtunk az Atomic Deluxe csomag melletti pledge gombra. A Steampunk Rally Fusion a korábbi kiadás 1.5-ös változata, új pályákkal, új feltalálókkal, néhány új csavarral és a fúziós kocka bevezetésével. Az Atomic Deluxe tartalmazza az alapjátékot és a Fusion minden elemét, így szinte rögtön 2 játékot szereztünk a gőz és nyikorgó fogaskerekek világából. Aztán 2021 év elején eljött a várva várt pillanat, amikor megérkezett hozzánk a csomag.

Hangulat


Számomra gyerekkorom emlékeit hozta elő, amikor a Flúgos Futam (Wacky Races) meséjét nézve láttam, ahogy a gondosan összerakott járművek a cél előtt szétesnek, és gyakran a versenyzők csupán a vezető ülésen ülve csúsznak be a célba. A Steampunk Rallyt mindenki a kiválasztott feltalálóhoz tartozó 2 kártyával kezdi, majd körről-körre draftolással építgeti az elképzelhetetlennél is elképzelhetetlenebb gépcsodákat. Azonban az építés mellett ugyanolyan jelentős a játékban a rombolás/lebontás. Legyen az azért, mert rövidebb, de rázósabb utat választunk és leesik néhány alkatrész, vagy azért, mert túlterheljük az egyik rakétát és miközben szárnyalunk az élre, a jármű éppen aktivált meghajtó eleme leesik.

Miért van helye a polcon és az asztalon?

  • A Steampunk Rally Fusion egy könnyed esti levezetős játék, amit nem kell túl komolyan venni. Vicces helyzetek alakulnak ki, ahogy nézzük egymás járműveit szétesni.
  • A draft mechanizmus jó, hiszen tudjuk mit adunk a másiknak, így ez ad némi tervezhetőséget. (A "draft" fázisban játékosonként 4 kártya kiválasztása történik. Ezeket eladhatjuk, beépíthetjük vagy félrerakhatjuk későbbi esemény aktiválásához.) 
  • Bár verseny játék, de nem egymással kiszúrós. Akadnak a pakliban olyan eseménykártyák, melyek hatással lehetnek a másik játékosra, de többségében arról szól a játék, hogy ki tudja jobban megépíteni a találmányát. (A "szellőzés (vent)" fázisban a kártyákon ragadt kockák eltávolítása mellett lehetőségünk van ezen eseménykártyák kijátszására.)
  • A kockadobás szerencse faktorát viszonylag alacsonyan tudjuk tartani, ha tartalékolunk némi fogaskereket, mellyel növelni tudjuk az értéküket, vagy akár újra tudjuk őket dobni, illetve, ha okosan építjük meg a gépcsodánkat. Ez utóbbi esetben nincs haszontalan dobókocka, minden kidobott érték jó lehet, de azért persze egy hatosnak jobban örülünk, mint egy egyesnek.

  • A játékidő 2 játékos esetén 1 óra alatt tartható, még úgy is, ha nem egyszerre csináljuk a "verseny (race)" fázist, hanem megvárjuk egymást. Több játékos esetén ezt érdemes már egyszerre/párhuzamosan csinálni, így nem nyúlik el vészesen a játékidő. (Ebben a fázisban nincs a játékosoknak egymásra hatása, hiszen itt a már kidobott kockák hasznosítása történik a megépített találmányokon.)
  • A grafika nagyon szép, jó elveszni a részletekben. A komponensek pedig megfelelő minőségűek, nem lehet rájuk panasz.
  • Az újrajátszhatóság nagyon magas.  Az Atomic változatban (promo kártyák nélkül) 28 db feltaláló közül választhatunk, 240 db beépíthető kártya pörög draftolás közben, melyek további 80 db esemény kártyával vannak megfűszerezve. Ezen felül 3 különböző, opcionális játékelemmel tudjuk bővíteni a versenyt: pályán található véletlen eseményekkel, a közönség trükkökkel való szórakoztatásával vagy egy titkos szuper projekttel. 

Kinél fog csak porosodni a polcon?

  • Aki egy magas interakciójú versenyjátékot keres, annak valószínűleg nem ez a legjobb választás. Bár a draft maga ad ráhatást a többi játékosra, de a "verseny" fázisban mindenki maga kerekeinek kovácsa. Itt azért gyakran előfordul, hogy a játékosok a kocka dobása után belemerülnek saját gépeinkbe és perceken keresztül néma csendben pakolgatjuk a 6-osokat.
  • A szerencse faktor miatt könnyen lehet, hogy a versenyünk egy sikertelen dobáson múlik, vagy a draft során olyan nyitókézzel indulunk, ami semmire nem jó. Bár a játékidő és a könnyedség ez kompenzálja, de okozhat némi bosszankodást.
  • Aki csak építeni szeret, de rombolni nem. Nem szabad nagy érzelmi kapcsolatot építeni a találmánnyal, mert lehet a következő kanyarban szétesik. Előfordulhat, hogy a kezdő 2 laphoz képest 1 darab vezetőüléssel fejezzük be a futamot, miközben a pálya közepén egy 8-10 elemből álló gépcsodát vezettük. Ebben a versenyben kell, hogy tudjunk taktikusan eltávolítani/túlterhelni néhány felesleges elemet. 

Vélemény


A Steampunk Rally az a játék, amit este (akár egy fárasztó munkanap után is) kipakolsz, játszol vele egyet (vagy akár többet), majd elrakod. És másnap ugyanazzal a szeretettel és izgatottsággal veszed elő.
Könnyed, de nem filler. Le lehet hozzá ültetni egy, a társasjátékokkal ismerkedő játékost vagy akár egy haladó játékost is. Belépő szintű játéknak azonban nem ajánlott szerintem, mert több különböző mechanikával dolgozik, ami miatt egy teljesen kezdő elveszhet benne.
A steampunk téma nagyon jól átjön, a feltalálók közül szinte mind valós személyek kiforgatott másai, akár a félig gép Marie Curievel vágunk neki a versenynek, akár Edison és Tesla párharcát nézzük a pályán folyamatosan érezzük, hogy egy különleges világ részesei lehetünk.

Ez a játék nem lesz BGG No.1, de draftolás, a szerencse faktor és az újrajátszhatóság miatt, akár évek múlva is ugyanolyan kellemes élményt tud okozni, mint most. Így nálunk biztosan sokáig lesz helye a polcon és az asztalon is.