2021. április 15.

Az első ecsetvonások

Az első ecsetvonások

Napjainkban szinte elkerülhetetlen, hogy a polcra kerüljön olyan játék, amelyben a fa figurák helyett műanyag minik vannak. Ezeket a miniket általában festés nélkül kapjuk meg. Ami miatt szinte mindenkiben elhangzik az a bizonyos mondat: "ezt ki fogom festeni!".

Ez a folyamat nálunk sem volt másképp, miután egymás után érkeztek a minis játékok: The Legend of Drizzt, Blood Rage, Nemesis, Homályrév, Etherfields és velük együtt a vágy is, hogy fessünk. Elindult a kutatómunka, youtuber youtubert követett és minél többet megnéztünk, annál jobban körvonalazódott, hogy miből is áll a figurafestés. Pontosítanék: elméletben körvonalazódott.

Leegyszerűsítve "csak" 3 lépést kell megtenni: alapozás, festés, lezárás (lakkozás). Fontos! Ez az írás nem egy "how-to" írás, a tudásunk igencsak csekély még ezen a téren, ha komolyabban érdekel a téma, akkor kövess be pár szakértőt a neten. Ez csak egy élménybeszámoló az első ecsetvonásainkról. Megpróbáltuk a figurafestés világába vezető kezdő lépést a lehető legkönnyebb és legegyszerűbb módon kipróbálni. Fontos szempont volt, hogy legyen:

 • Könnyen tanulható a technika. 
 • Viszonylag olcsó (lentebb találtok infót arról, hogy mennyi az annyi).
 • Gyors. Tehát egy figura ne napok vagy hetek alatt készüljön el.   
 • Nehezen elrontható. Vagy ha elrontottuk, akkor se legyen olyan érzésünk, mintha egy rosszul sminkkel Ken baba szeretne becsatlakozni a játékba. 

A fő cél pedig az volt, hogy olyan festést kapjanak, mellyel könnyen megkülönböztethetőek a játéktáblán (és a játékban betöltött funkciójukat szolgálják jobban) nem pedig az, hogy művészeti alkotások legyenek. Pl. a képeken bemutatott Nemesis esetében a cél az volt, hogy a betolakodók minél "kékebbek" legyenek a hajón (természetesen anélkül, hogy azt a hatást keltené, hogy a töpörödött törpördögök érkeztek meg a Nemesis fedélzetére gombaházakat építeni).

A fenti szempontokat figyelembe véve számunkra a "dry brush", azaz a száraz ecset technika bizonyult a legmegfelelőbbnek. Az ötlet pedig onnan jött, hogy az Awaken Realms Kickstarter kampányai során szinte már általánossá váltak az extraként megvásárolható "sundrop" festett minik. Mi pedig ehhez hasonló hatást szerettünk volna elérni.

A PC Guru Etherfields dobozbontó videójában egyébként meg tudjátok nézni, hogy milyen a sundrop festés. 


1 lépés: Alapozás


Ahhoz, hogy a figurákon jól mutasson a dry paint technika mi fekete színű alapozót használtunk. A márkák közül a Citadel Chaos Black alapozójára esett a választás.

Tapasztalatok, tanácsok:

 • A festék fújása során nem ajánlatos belélegezni az apró, szálló szemcséket, úgyhogy, ha lehet viselj maszkot. A festék- és barkácsboltokban található maszkok ideálisak erre a célra.
 • Készíts dobozt, hogy tovább csökkentsd a festék szabad szárnyalását. A doboz legyen minél zártabb, bőven elég, ha a kezed belefér a figurával együtt.
 • Használj kesztyűt, hogy ne legyen festékes a kezed és figura tartót, hogy a figura talpát is szépen le tudd alapozni. Ez utóbbira mi készítettük egy terméket, hogy könnyebb legyen forgatás.
 • Az általunk készített figuratartónál szükséges a figura rögzítése. Erre mi két dolgot próbáltunk ki. Az egyik a kétoldalú ragasztó volt, a másik pedig a gyurmaragasztó. Mind a kettő könnyen beszerezhető, azonban a kétoldalú ragasztó után a talpakról el kellett távolítani a ragasztó maradványokat, így végül a gyurmaragasztó mellett döntöttünk. 
 • Tesztelj sokat. Az alapozót ugyanis a megfelelő távolságról, a megfelelő mennyiségben kell felvinni. A hangsúly a megfelelő! Erre rá kell érezni, ki kell tapasztalni. Ha már annyi festék van a figurán, hogy cseppekben folyik le róla, akkor túl sok, de ha világos foltok maradtak, akkor kevés. Mindenképpen kell valami, amin tudsz gyakorolni. Lehet vásárolni gyakorló figurákat, vagy vegyél elő egy olyan (legacy) játékot, amit kijátszottál. Mi pl. a Homályrév figuráin teszteltünk (utólag is elnézést kérünk minden mágiaszövőtől és elmetolvajtól). 

2. lépés: Festés


Ahogy korábban írtam a száraz ecset technikával festettünk. Ehhez van speciális festék, ahol szintén Citadel márkájú "dry" festéket választottunk, illetve a hozzá tartozó ecsetet.

A technika lényege, hogy nagyon kevés festéket kell használni, szinte szárazra kell törölni az ecsetet, és egyirányú mozdulatokkal kell felvinni a figurára. Úgy kell elképzelni, mint ha port akarnánk letörölni a tetejéről, csak itt éppen "port" viszünk fel. Nem szabad erősen rányomni, mivel azt szeretnénk, hogy csak a kiemelkedéseken maradjon meg a festék, a mélyebb barázdákban nem.

Tapasztalatok, tanácsok: 

 • Amikor úgy érzed kevés festék maradt az ecseten, akkor törölj le még belőle. Nehéz megszokni, hogy szinte semmi festéket nem látsz az ecseten, de inkább többször ismételd meg egy adott részen a műveletet, minthogy elsőre túl sok festék kerüljön rá. A letörlésre használj papírtörlőt vagy más erre alkalmas anyagot.
 • Nem véletlenül hívják ezt a technikát "száraznak", úgyhogy ne hígítsd a festéket. Nem kell vízbe mártani az ecsetet használat előtt. Ha pedig két különböző szín használata között lemostad a festéket, akkor ügyelj arra, hogy töröld szárazra az ecsetet mielőtt újra használnád.
 • Ez a módszer arra jó, hogy az adott figura részleteit kiemelje egy bizonyos színnel. Ezért javasolt figuraként egy szín használata. Persze ettől még lehet kreatívkodni, de nem szabad túlzásba vinni. Mi azt tapasztaltuk, hogy jobban kiemeli a részleteket, ha a figurát és pl. a talpát más színnel festjük ki. (pl. a Nemesis esetén a betolakodók kékek lettek, a figura talpa pedig szürke.)
 • Vegyél fel gumikesztyűt. Talán nem ez a legkoszosabb festési technika, de attól még festékes lehetsz. Ráadásul, ha kesztyűben dolgozol, akkor a kezedről nem kerül szennyeződés a figurára, úgyhogy a festék is jobban megtapad.
 • Minél részletesebb a mini, annál jobb. Mivel ez egy kiemelő technika, így akkor a legjobb, ha van mit kiemelni. A részletgazdag miniknél nagyon szép eredményt hoz (Nemesis, Etherfields), viszont egy olyan mini esetében, ahol sok a sík felület, már kevésbé mutatós.

3. lépés: Lakkozás


Mivel ezeket a figurákat sokat fogdossuk majd, így meg kell védeni a kopástól. A lakkozáshoz a Citadel Munitorum Varnish lakkot használtunk.

Tapasztalatok, tanácsok:

 • Minimum két réteg kell a lakkozásból.
 • Csak úgy, mint az alapozásnál a lakkozásnál is kiemelten fontos a távolság és a mennyiség. Túl közelről fújt, túl sok lakk tejszerű hatást kelthet, ezért előfordulhat, hogy csúnya lesz a végeredmény. Ebben az esetben is erősen javasolt a tesztelés.
 • A felvitel folyamata szinte azonos az alapozással, így minden ott leírt érvényes ide is.

Mennyi az annyi?


Egy kis rövid összefoglaló, hogy nagyságrendileg mennyibe is került nekünk ez a kezdeti lépés. Nem pontos összeget írok, hiszen az árak változhatnak boltonként.

Alapozó Citadel Chaos Black kb. 4.300 Ft
Festék Citadel Dry

kb. 1.000 Ft / szín
(5 játékos alapszínnel számolva 5.000 Ft)

Ecset Citadel Dry Bursh

kb. 1.500 - 1.700 Ft
(a kisebb méretű ecset jobb)

Lakk Citadell Munitorum varnish

kb. 5.000 Ft

Összesen

kb. 17.500 Ft

Ez a készlet nekünk elég volt a teljes Nemesis alapjáték festéshez. A "dry" festékekből bőven maradt, így ezeket még jó sokáig tudjuk használni, az alapozó egy Nemesis alapjátékhoz elég, még maradt is belőle kevés, a lakkból bőven maradt főleg, hogy abból kevesebb kellett, mint alapozóból és a kettő szinte azonos kiszerelésű. 

Festés közben a háttérben sorozat vagy régi klasszikus ment (pl.: Szellemírtók első része), közben beszélgettünk és sorra születtek meg a színes figurák. Szóval nagyon pozitív élmény volt. Első ecsetvonásnak tökéletes választás volt ez a festési módszer. A jövőben biztos, hogy sokat fogjuk használni, de mindenképp szeretnénk magunkat tovább képezni.

Bátran ajánlom mindenkinek ezt technikát, aki szeretne ezzel a hobbival foglalkozni.