2021. július 19.

Hogyan védjük meg játékaink tartozékait?

Hogyan védjük meg játékaink tartozékait?

Ahogy a társasjátékok esztétikai értéke egyre növekszik, úgy nő bennünk a vágy, hogy valamilyen módon megvédjük szeretett játékunk egyes elemeit. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk nektek, hogy milyen lehetőségek vannak a játékkomponensek élettartamának megnövelésére. 

Kártyavédő


Azt hiszem bizton mondhatjuk, hogy a legelterjedtebb komponensvédő eszköz a kártyavédő. Rengeteg játékban vannak kártyák, amiket különböző formában használunk. Ezen felhasználások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy létrejöjjenek különféle kártyavédők, mint pl. a színes hátoldalú vagy a matt kártyavédő. 

Kártyavédő jellemzők:

  • Méret
    A társasjátékokban nem csak különböző felhasználási formában, hanem különböző méretben is találunk kártyákat. Ezért a legalapvetőbb jellemzője a kártyavédőnek a mérete. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő méretet, ugyanis egy túl kicsi védőben a kártyák meghajolhatnak (feltéve, ha bele tudjuk valahogy erőltetni), a túl nagy méretűben amellett pedig, hogy csúnyán néz ki, akár ki is csúszhatnak a kártyák, ami nem túl praktikus. 
    Kiválasztáskor figyelembe kell venni, hogy a gyártó a kártya méretét tünteti fel a csomagoláson vagy a kártyavédő külső méretét. Pl. az egyik leggyakoribb kártyaméret a 63,5x88 mm-es. A legtöbb gyártó ezt a méretet tünteti fel a csomagoláson (köztük a mi általunk forgalmazott MTL is), de előfordulhat, hogy a csomagoláson 66x91 mm szerepel, ami a kártyavédő külső méretére utal. 
    A méret mellett találkozhatunk a "perfect fit" kifejezéssel is a csomagoláson. Ez a "tökéletes illeszkedés" azt jelöli, hogy a lehető legkisebb túlnyúlásra számíthatunk a kártyavédőnél.
    Számos helyen le lehet ellenőrizni, hogy melyik kártyavédő a számunkra megfelelő, de az is megoldás lehet, ha vonalzóval megmérjük az adott kártyát. A lényeg, hogy vásárlás előtt körültekintően járjunk utána, hogy melyik védőre van szükségünk. A könnyebb eligazodás érdekében mi is feltüntetjük a társasjáték rendezők termék oldalán, hogy az adott játékhoz, melyik kártyavédőt ajánljuk. (Ezen információt közvetlenül a gyártótól kapjuk.)
  • Anyagvastagság
    Fontos szempont még a kártyavédő vastagsága. A legtöbb gyártó standard és premium kategóriájú védőket készít. Ez a megnevezés gyártónként változhat, hogy mit is jelent pontosan. Ami viszont egységes, az a micron, vagyis az anyag vastagsága. A standard kártyavédők általában 40-60 micron között mozognak, míg a premium minőségűek a 90 micron és az a fölötti tartományban. A 60 és 90 micron között "középvastag" védőket is lehet találni, ezeknek külön megjelölésük nincs. Itt már az ízlés válogatja ki melyiket szereti, de a gyakran kevert paklikra szerintem érdemes premiumot választani a kényelmesebb keverés miatt. 
  • Szín
    A legelterjedtebb szín az "átlátszó", hiszen a kártyavédő alapvetően tényleg csak védelemre szolgál. Viszont a piaci igényeknek megfelelően létre jöttek színes hátoldalú kártyavédők is. Ezeket általában olyan játékoknál ajánlatos használni, ahol pl. a gyártásból kifolyólag eltér a kártya hátoldalának színe. Az ilyen esetben nem túl szerencsés, hogy az ellenfeleinknek egyértelművé válhat, hogy mely kártyákat tartjuk a kezünkben. 
  • Egyéb jellemzők
    Ide sorolható pl. a matt hatás, hogy ne csillogjon be a kártyavédő, vagy pl. a "dupla kártyavédőzés", amikor két kártyavédő egymásba rakása ad hosszútávú védelmet. Ezt legtöbb esetben ritka, gyűjtői kiadásokhoz használják. 

Mikor érdemes kártyavédőt használni? 

A kártyavédő használata teljesen egyéni preferencia. Van, aki szeret minden társasjáték minden kártyáját bevédőzni, de van, aki a minimalizmus híve. Összeszedtünk néhány olyan szempontot, ami segíthet mérlegelni, hogy szükséges-e a kártyavédő:

  • Értékes kártya/gyűjtemény esetén.
    Érdemes megvizsgálni a kártya és játék értékét. Egy pakli magyar kártyát nem biztos, hogy be fogsz védőzni, mert könnyen pótolható, ha megsérül, de egy ritkaság esetén jól jöhet egy kis plusz védelem. 
  • Ha gyakran kevered a paklit.
    Folytatva a magyar kártyás példát, ki nem látott még gyűrött, a sarkainál kikezdett magyar kártyapaklit? A gyakori keverés roncsolja a kártyákat és egy egész estés Ulti parti után már könnyebben megállapíthatjuk, hogy kinél van az a bizonyos piros 7-es. A keverés során a kártyavédő megvédi a sérülésektől a kártyát, illetve tapasztalataink szerint a premium védővel az összetapadás esélye is lecsökken. Különösen hasznos lehet pakliépítős játékoknál, ahol egy játék alatt akár többször is megkeverjük a kártyákat.
  • Sokáig kézben tartott kártyáknál.
    A társasjátékozás íratlan szabályai közé tartozik, hogy tiszta kézzel játszunk. :) A sajtos puffancs bizony ellensége minden társas kedvelőnek és a kártyák élettartalmának is. Megesik, hogy a kártyavédő sem tudja felvenni a harcot a zsíros mancsokkal. De az általános szennyeződések ellen tökéletes védelmet ad. (pl. nem lesz ujjlenyomatos a kártya)

Tokenvédők


A tokenvédők már kevésbé használt, ám hasznos eszközök lehetnek a játékainknak, amennyiben vannak olyan jelölők, amik könnyen meg tudnak sérülni. 

Tokenvédők jellemzői:

  • Nem társasjátékos tokenvédők
    A kártyavédőkkel ellentétben a tokenvédők piaca még csak most kezd kialakulni. Azonban a társasjátékos közösség szerencséjére egy másik hobbi, a numizmatika iránt érdeklődők már kitaposták ezen utat. A társasjátékokban használt tokenek méretei nagyon hasonlóak az érmékhez, így az érmetartó kapszulák könnyedén használhatóak társasjátékok esetén is. A 2 mm vastag jelölők kényelmesen tárolhatóak bennük. A belső méretük 14 mm-től felfelé pedig széles választékot nyújt számunkra. Hátránya, hogy főként kör alakú védőt tudunk így beszerezni, így az egyedi formájú tokenek tárolására kevésbé ideális. 
  • Társasjátékos tokenvédők
    Itt már nehéz beszélni egy általános termékcsaládról. Sokszor előfordul, hogy magát a komponenst cserélhetjünk le tokenvédőzés helyett. Ezáltal a kartont felváltja a műanyag (akril), fém, fa vagy más anyagból készült másolata/változata. De ha nem szeretnénk kukába dobni a kartont, akkor számos olyan tokenvédő csomagot találhatunk a neten, amik kifejezetten egy adott játékhoz készültek. Ezek nem cserélik le az alkatrészt, hanem csak megóvják azt. Ilyen pl. a minik.hu csapata által készített tokenvédő csomag a Kuruzslók Quedlingburgban játékhoz.

Mikor érdemes tokenvédőt használni? 

  • Zsákból húzott tokenek esetén.
    Gyakori probléma a zsákban megkevert tokeneknél a kopás vagy a token szélének rongálódása. Jó példa erre a fent említett Kuruzslók Quedlinburgban összetevő tokenjei, de ide sorolható pl.: a Nemesis vagy Arkham Horror LCG tokenjei is. A zsákból húzott tokenek esetén a tokenvédő nemcsak védelmet biztosít, hanem abban is segít, hogy ne ragadjanak össze. Ez által könnyebb keverni és kihúzni is azokat. 
  • Információt rejtő tokenek megvédésére.
    Játék közben előfordulhat az is, hogy sűrűn kell a kezünkbe venni a tokeneket, kiválasztás után pedig lehelyezni a játéktérre. A megfordítás/felfedés pillanatáig szeretnénk rejtve tartani a másik oldalát, de egy kopott vagy sérült token könnyen árulkodó lehet. Pl. a Trónok Harca társasjátékban lelepleződhet a stratégiánk a hátoldal kopásáról, ill. a szélek sérüléséről, ha nem használunk tokenvédőt.

Egyéb védők


A kártya- és tokenvédőkön felül további trükkök, praktikák vannak arra, hogy hogyan védjük meg a játékainkat, legyen szó akár a doboz belsejéről, akár a külsejéről. 

  • Húzó/tároló zsákok.
    A társasjáték dobozán belül a vászonzsákokban tárolt alkatrészek kevésbé sérülékenyek, illetve játék közben az egymásnak való átadást is segíthetik
  • Laminálás, lakkozás.
    A cserélhető vagy levehető védelmek mellett lehetőség van végleges lezárásokra is. Lapok és kártyák esetén a laminálás, tokenek esetében a lakkozás nyújthat segítséget.
    Itt viszont fontos megjegyezni, hogy érdemes vigyázni ezekkel és jól átgondolni, hogy biztosan belevágunk-e. Ugyanis ezek a technikák "beleépülnek" a védeni kívánt alkatrészekbe. Ezért roncsolás nélkül eltávolíthatatlanok.
    Laminálást játékostáblák, pontozólapok, ill. roll'n'write típusú játékoknál ajánlatos használni, hogy az adott papír/karton újra és újra felhasználható legyen. 
  • Token és egyéb alkatrész tárolók.
    Van egy fontos szabály társasozás esetén: Mindig annyi alkatrészt pakolj el, mint amennyit elővettél! Természetesen az sem jó, ha elpakolás során egy-két erőforrásnak kinéző M&M golyó is bekerül a dobozba, de gyakoribb probléma, ha elvesznek az alkatrészek. Az asztalon tartás hasznos eszközei a különböző tárolók, amik lehetnek egy egyszerű szilikon muffin formától elkezdve a műanyag tárolókon át az általunk is készített fa tárolóig szinte bármi. Ez is csak az ízlésünk kérdése. 
  • Társasjáték rendező.
    Természetesen nem maradhat ki maga az insert sem, mint védelmet szolgáló eszköz. A setup lerövidítése és a kiegészítő dobozok számának csökkentése mellett pozitívuma az alkatrészek védelme.
    Egy jól kialakított társasjáték rendezőben mindennek megvan a saját helye, ahol biztonságban érezheti magát. Az alkatrészek külön tárolóba kerülnek, amivel pl. csökkenteni lehet a szállítás közbeni egymáshoz "ütközést". Vagy pl. hasznos lehet a kártyák tárolásánál is, hogy ne tudjanak összegyűrődni. A festett minikről nem is beszélve.
  • Doboz fóliázás.
    Végül pedig jöjjön egy külső védelmi eszköz. Ha szeretnénk megvédeni a polckopástól, akkor érdemes befóliázni, vagy ha ügyesen bontjuk ki a dobozt, akkor a saját fóliáját is használhatjuk. 

Minél kedvesebb a szívünknek egy társasjáték, annál több időt és energiát fordítunk annak szépítésére és megőrzésére. Hiszen ahogy egyre többet használjuk a játékot, úgy akaratlanul is kopnak a tartozékok. Persze vannak játékok, ahol a kopás akár jól is mutathat, mint a harcok során szerzett hegek, de legtöbbször inkább próbáljuk ezektől megvédeni kedvenceinket.

Mint ahogy a felsorolásból is látható számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy megóvjuk a játékaink állagát. Neked melyik a kedvenced? Mi az, amit rendszeresen használsz és mi az, amit sosem? Írd meg nekünk kommentben!