2021. szeptember 21.

Miért éppen a nyírfa?

Miért éppen a nyírfa?

Mintha csak tegnap lett volna, hogy elkezdtünk alapanyagokat keresni, melyek alkalmasak a lézervágásra. És most itt vagyunk, hipp-hopp eltelt több, mint három év, és többek közt az alapanyag minőség az, amihez hűek vagyunk, amiből nem engedünk és amire büszkék vagyunk.

Annak idején a keresésben szinte csak a fára fókuszáltunk. Bár sok alapanyagot képes vágni és gravírozni a gépünk, de mivel a termékeink túlnyomó része fából készül, így első körben ez volt a legfontosabb. Sok különböző fajtát teszteltünk, mint pl. a bükk rétegelt lemezt vagy a préselt fát, de járt nálunk kifejezetten lézervágásra készült fa is. 

A megfelelő fa anyag kiválasztása mellett több beszállítót is kipróbáltunk, mielőtt meghoztuk a végleges döntést. Viszonylag gyorsan rátaláltunk arra a beszállítóra, akivel majdnem 4 éve együtt dolgozunk. (Ez idő alatt csupán egyszer vásároltunk más cégtől fát. A közeli telephelyük ugyan csábító volt, de a minőség sajnos nem ütötte meg azt a bizonyos mércét.)

A tökéletes alapanyag és beszállító megtalálásával párhuzamosan fejlesztettünk a gépparkunkon. A minőség javulása nem csak a fának volt közönhető, hanem a fejlődésnek, bővülésnek is. Eleinte ugyanis egy hobbi célra alkalmas 40W-os géppel dolgoztunk, mely a lassabb vágási idő miatt eléggé megégette a fa szélét, ami picit kormos és sötét lett emiatt. Később megvásároltunk egy 100W-os gépet, mellyel együtt javult a vágás minősége és a gyártási idő is.

A fent említett gépek közti vágási különbség képekben:

Vágási minőség a 40W-os géppel


Vágási minőség a 100W-os géppel



Ezen képsorok után, jogos lenne a kérdés, hogy ha a lézervágó gép teljesítménye ennyit növel a minőségen, akkor miért nem mindegy, hogy milyen fát használunk. Miért ragaszkodunk a nyírfához?

A válasz egyszerű. Ár/érték arányban és minőségben szerintünk ez a legjobb fa. Bővebben pedig:
A rétegelt fa lemezeknek rengeteg fajtája van, melyek más-más tulajdonsággal rendelkeznek, és melyeket máshol/máshogy használnak fel. A nyírfát általában a "softwood plywood", tehát a puha rétegelt fa, illetve a "decorative plywood", tehát dekoratív rétegelt lemez kategóriákba sorolják. Kis hazánkba többnyire Oroszországból és Ukrajnából szállítják be az alapanyagot, mely nem csak típus, hanem minőség szerint is osztályozva van.

A végső döntés meghozatalában a nyírfa megannyi jó tulajdonsága segített nekünk. Az első és legfontosabb szempont az volt, hogy viszonylag könnyű fa, ezért nem növeli meg nagy mértékben a társasjáték dobozának súlyát. Másik lényeges tulajdonsága, hogy rugalmas, amelynek köszönhetően könnyű vele dolgozni. Ráadásul a népszerűsége miatt nem kell tartani az esetleges készlet hiánytól. A kiválasztáskor továbbá nagy szerepet játszott a külalakja is. Szerintünk nagyon szép a mintázata és a színe. Illetve nem elhanyagolható az sem, hogy tökéletesen alkalmas gravírozásra, dekorvágásra és vágásra is.

Összehasonlítva a blog elején említett fajtákkal.
A bükk bár szép mintázatú, de merev és nehéz fa. A préselt HDF és MDF "fa" pedig lévén, hogy összetételében majdhogynem több a ragasztó, mint a fa, ezért hajlamos a foszlásra, ráadásul vágás után büdös is. Árát tekintve tény, hogy olcsóbb, de minőségben meg sem közelíti a nyírfát.

A saját elvárásaink mellett folyamatosan figyel(t)ünk a tőletek kapott visszajelzésekre. Az ide év első félévében tartott közvélemény kutatás eredménye megmutatta számunkra, hogy a legtöbben a minőséggel vagytok megelégedve. Emellett sokan szeretik a fa inserttel feldobott asztal és dobozbelső összeképét és hangulatát, valamint a frissen vágott fa "kandalló" illatát. Ez utóbbi sajnos egy idő után elillan, de a csomag kibontása után garantáltan elvarázsol (főleg a karácsonyi termékek esetén).

// Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet. //