2022. augusztus 01.

Betekintés a kulisszák mögé

Betekintés a kulisszák mögé

Nem egyszerű feladat összegezni, hogy mi mindent történt velünk az elmúlt fél évben, de mindenképp szerettünk volna nektek ismét betekintést adni abba, hogy mik zajlottak a háttérben. Mondhatni "lecsendesedtek" a dolgok körülöttünk, ezért következzék a helyzetjelentés, amit ígértünk nektek. 

A történetet egy kissé messziről, egészen 2021 decemberéről indítanánk, ugyanis ekkor körvonalazódott meg bennünk, hogy szükségünk lesz még egy lézervágó gépre, hogy tartani tudjuk a tempót. A tavalyi évben olyannyira jól haladtunk a gyártással, hogy sikerült 1-2 hétre csökkenteni a rendelések teljesítési idejét. A decemberi hajrában már éreztük, hogy januárban nehezen tudjuk majd tartani ezt az időintervallumot, a karácsonyi pihenőről visszatérve pedig már biztossá vált ez a sejtésünk, hogy jócskán megnövekednek majd a szállítási idők, hacsak nem lépünk valamit időben

Így hát nem is tétováztunk sokáig és még januárban elindítottuk az új gép beszerzését, ami sajnos nem alakult annyira zökkenőmentesen, mint szerettük volna. A gépre is várni kellett pár hetet, ráadásul villanyszerelési munkákra is szükség volt, ami viszont hónapokig elhúzódott. Végül márciusban sikerült üzembe helyezni a gépet és bár akkor nagyon bizakodóak voltunk, de "természetesen" akkor sem ment minden egyszerűen. Nagyon sok tényező közbejött, ami miatt nem tudtunk folyamatosan gyártani. Közben persze a tervezési munkákat sem akartuk félre tenni és javában zajlott még a tanévünk, amellyel kapcsolatban bőven volt szervezni való. Ez idő alatt szüntelenül jöttek az e-mailek, az üzenetek tőletek, hogy meddig kell várni a rendelésre, mikor készülnek el a csomagok, ami teljesen érthető volt a részetekről, viszont egy ponton elfogytunk lelkileg.

Persze nem azért, mert az e-mailekre válaszolni kellett, hanem mert közben igen kilátástalan lett a helyzet. Az év elején Fehéroroszországból leállították a rétegelt fa alapanyag ellátást, így Oroszország lett a kizárólagos beszállító Magyarországon. Akkor már tudtuk, hogy ez a monopol helyzet alapanyag drágulást fog hozni magával, de csak egy dologra akartunk fókuszálni, mégpedig arra, hogy még ha a föld alól is, de szereznünk kell alapanyagot, hogy zavartalan legyen a rendelések teljesítése.

Hónapok teltek el mire normalizálódott a helyzet és most már talán nem kell attól tartani, hogy nem lesz alapanyag és nem kell pánikszerűen felvásárolni annyi fát, amennyit csak tudunk… De a normalizálódás ideje alatt sorra jöttek a pofonok, ami az árakat illeti. A fejünk felett dúló hatalmi harcoknak köszönhetően az alapanyag ára megtriplázódott. Igen, jól látjátok. A tavaly év eleji árhoz képest mára háromszoros áron tudjuk beszerezni az alapanyagot, és csak reménykedni tudunk benne, hogy elérte a végleges árát, vagy legalább azt, hogy nem lesz megint ugrásszerű drágulás.

Eközben pedig azt láttuk, hogy sorra zárnak be a hozzánk hasonló kis vállalkozások, manufaktúrák, mert nem bírnak az alapanyag drágulással, mi pedig csak remélni tudtuk (és persze mindent megtenni azért), hogy ez ne történjen meg velünk.

 

Beletemetkeztünk hát még jobban a munkába, ami nem volt nehéz, mert 10-12 órás műszakban próbáltuk behozni a gyártási lemaradást (nem véletlenül nem készült az elmúlt 5 hónapban „Ezzel társasozunk mi!” blog sem 🙁), és minden nehézség ellenére hálásak voltunk azért, hogy fent tudtuk maradni, hogy velünk maradtatok és kitartottatok mellettünk. Türelmesen kivártátok a hosszabb szállítási időket, és sokszor írtátok nekünk visszajelzésben, hogy megérte várni. Nem néztetek ránk rossz szemmel a drágulás miatt, hiszen (úgy gondoljuk) tudtátok, hogy ezt nem azért tesszük, mert a Bahamákon akarunk nyaralni, hanem azért, mert drágult az alapanyag és muszáj megtennünk. 
Köszönjük, hogy velünk vagytok, és bebizonyítjátok nekünk, hogy bár vannak nehézségek, érdemes küzdeni azért, hogy a termékeink eljussanak hozzátok.

Nagyon örülünk neki, hogy minden nehézség ellenére itt lehetünk és azt csinálhatjuk, amit igazán szeretünk. Mert számunkra a The GiftForge nem csak egy vállalkozás. Ez az, amit, ha lehet életünk végéig, de mindaddig biztosan szeretnénk csinálni, amíg van értelme és amíg örömünket leljük benne.

Külön köszönetet érdemelnek a régi és az új partnereink is, akik a nehéz időkben is velünk voltak és támogattak minket, akár egy megosztással, akár pár kedves szóval, beszélgetéssel, vagy közös munkával. Mindezek mellett kiemelendő legújabb partnerünk a Gémklub hozzáállása, aki megmutatta számunkra azt, hogy jó úton haladunk, és hogy mennyire fontos a másik fél tisztelete, és partnerként kezelése még akkor is, ha a vállalkozásotok nem egy súlycsoportban van. 🙂

Szóval mint láthatjátok az elmúlt fél évünk nem volt egy leányálom, de bizakodóak vagyunk és minden nehézség ellenére igyekszünk pozitívan előre tekinteni. Ha esetleg olvastátok a tanévzáró blogot, akkor abban láthattátok, hogy a nyáron egy kicsit visszavettünk a tempóból. Kevesebb tervezési munkát iktattunk be magunknak, és a gyártási határidők utolsó finomításán dolgozunk. Közben pedig nem felejtünk el feltöltődni és pihenni sem, mert szeptembertől ismét nagy dolgok várhatóak, de ezekről majd később mesélünk. 😉 Annyi biztos, hogy ismét egy izgalmas év végének nézünk elébe.