2022. szeptember 07.

Gémklub partneri nap - 2022 ősz

Gémklub partneri nap - 2022 ősz

Tegnap a Gémklub partneri napján jártunk, ahol betekintést kaptunk abba, hogy mely társasjátékok fognak megjelenni az elkövetkező időszakban. A rendezvényen több, mint 50 újdonságot lehetett megtekinteni, az egyszerű party játékoktól kezdve, a komoly stratégiai eurokon át, egészen a beleélős, történet-orientált amerikig. A felhozatal közül bőven kerültek fel nevek a mi kívánságlistánkra is, melyekből most kaptok egy kis rövid ízelítőt. 

Csavargódal

Már régen felkeltette a figyelmem, de mivel történet-orientált ameri játék, rengeteg szöveggel, így az angol nyelv miatt (bár nem kizáró ok a nyelv) kicsit hátrébb került a kívánságlistán. Aztán jött a bejelentés a magyar megjelenésről, és azonnal az egyik legjobban várt ameri játék lett a listámon.
A játék mindent tartalmaz, amit a műfajt kedvelők kereshetnek: Fejezetekre bontott, rejtélyekkel teli hosszú történetet, melyek igazán atmoszferikus környezetben és különleges grafikával csábítja utazásra egy szellemvonaton a játékosokat. Mindezt teszi kooperatív játékmódban, ami külön öröm számunkra. Úgyhogy reméljük, hogy hamarosan befut a 4-es vágányra a szerelvény, mert jó lenne már megfejteni, hogy honnan jön a fülünkben szóló csavargódal...

Végtelen tél - Amerika őslakosai

A legjobban várt euro címet Amerika őslakosai vadászták le. A játékot a Kickstarteren való indulása óta nyomon követtük, amely szerencsére megkapja a magyar nyelvű megjelenést is, melyre már nem kell sokat várni. Törzsünk tagjaival (kártyák kijátszásával) akcióhelyeket foglalhatunk el, folyamatosan fejlődhetünk, új eszközöket ismerhetünk meg, mialatt a jeges vidéken terjeszkedünk. Ez az a játék, ahol minden mindennel összekapcsolódik, a paklink összetétele, az elfoglalt területek, a kijátszott és a kör végén kézben tartott kártyák egymással kombinált hatása, szóval a rajzos külső alatt igazi stratégiai gépezet található

Luna Maris

A Luna Maris elkalauzol minket a Holdra, hogy megtudjuk mennyire nehéz az élet a legközelebbi égitesten. Munkáslehelyezős és pakliépítős játék, ahol a holdbázison fogunk meglátogatni különböző szobákat, hogy a létfenntartó rendszerrel tisztítsuk a levegőt, megszabadulva a CO2-től, újrahasznosítsuk a hulladékot, nyersanyagokat bányásszunk, és újabb munkaerőket toborozzunk. Az oxigénünk folyamatosan csökken, a stressz miatt már kikészülünk, az energia nagyon szűkös, és még vízből is kevés lesz. De szerencsére egy kis póréhagyma elrágcsálásával könnyen erőre kaphatunk. Az euro kedvelőinek igazi csemege, némi játékosok közötti pozitív interakcióval és azzal az érzettel, hogy a Holdon tényleg minden erőforrás kincset ér. 

Papír Kazamaták

A papír, ceruza és dobókocka rajongóinak érkezik a Papír Kazamaták. 30-40 percben megkapjuk mindazt, amit egy dungeon crawler kínál nekünk, persze egy egyszerűbb formában. Lesz varázslónk, zsivány banditánk, papunk és harcosunk, akik alámerülnek a sötét járatoknak, kincseket keresnek, folyamatosan fejlődnek, és nem utolsó sorban legyőzik a három szörnyet, akik őrzik a labirintust. Rengeteg kártya biztosítja az újrajátszhatóságot, így például a játék elején a térképét is egy pakli kártya alapján kell pontosítanunk a papírunkon, hogy hol lesznek falak, és természetesen az ellenfelek. Ceruzát elő, és kezdődhet a hidra összes fejének lesatírozása. 

Lángművesek

A kardélre kerülő sárkányok után a Lángművesekben a barátságosabb tűzokádókkal ismerkedhetünk meg. Könnyed családi játék, ahol a sárkányok műhelyeit látogatjuk meg, ott szerezhetünk minden jóságot, fejleszthetjük a műhelyeket, bővíthetjük a várost új épületekkel, és természetesen láng fújásra buzdíthatjuk különös tüzes állatainkat. Akik pedig figyelmesen olvasnak a kártyák sorai között, azok számos elrejtett utalást találhatnak a magyar fordításban

Everdell: Virágfesztivál

Készüljünk fel rá, hogy még a legnagyobb asztalunk sem lesz elég, ha az Everdellről van szó. A második magyarul megjelent kiegészítő ugyanis tovább bővíti a központi táblát egy piactérrel, ahol nyersanyagokat szerezhetünk, és adhatunk be győzelmi pontért cserébe. A játék közben szerezhető eseménylapkák száma ötre nő a virágfesztivállal, valamint érkeznek új speciális eseménykártyák is. De a pontszerzési lehetőségek között találunk most már játék végén kiértékelendő céllapkákat is, ahol a városunk összetétele alapján lesz jutalmazva az első és második helyezett (pl.: legtöbb városlakó). Végül a személyes kedvencem az új elemek közül, az egyedi játékos képességek, amiket a játék elején kapunk. Ha pedig még mindig nem feszegeted az asztalod határaid, akkor jó hír, hogy most már akár hatan is lehet várost építeni a kiegészítőnek köszönhetően

Irány a vadon! - Észak-Amerika

Az egyik legnagyobb meglepetés számunkra ez a játék volt, mert bár már láttuk, de valahogy mégsem került fel a kívánságlistára. Viszont élőben látva, kicsit jobban megismerve a játékot (főleg a kooperatív kampány részt) azonnal felkeltette az érdeklődésünket.
A játékmenet könnyed, egymás ellen játszható, de van benne egy naplóbejegyzésekre bontott kampányfüzet is, mellyel egy frissen végzett természetbiológus csapat tagjaként kell közösen (vagy egyedül a szóló módban) megismerni a vadont. A füzet mellett borítékokba rejtett titkok is várnak ránk, szerencsére 100%-ban újrajátszható formában, ugyanis nincs benne megsemmisítendő komponens.

Ohh...igen?

Az Igen?, valamint az Igen? és... után egy erősen tematizált kérdéskörrel érkezik Réka és Zoli új kártyapaklija. A játék "18+"-os besorolást kapott, ugyanis ezúttal a szex lesz a beszédtéma az asztalnál. A témához kellő komolysággal nyúltak hozzá, így a kérdések megfogalmazása a kényes téma ellenére könnyed lett. Az elődjeivel ellentétben, ha úgy gondoljuk, hogy egy adott kérdésre nem szeretnénk válaszolni, akkor a tabu jelölővel ezt a többiek tudomására hozhatjuk, anélkül, hogy kellemetlen helyzetbe kerülnénk. Megfelelő baráti társaságokban, legény- vagy lánybúcsúztatókon lehet kellemes és jó hangulatú kiegészítő, de bőven van helye akkor is, ha a témáról párunkkal, vagy fiatalokkal szeretnénk komolyabban beszélni

Azul: Csokoládéműhely

Az Azul kapott egy édes csokimázat, némi kis porcukorszórással. Az első Azul újra kiadása mindent tartalmaz, ami az eredeti játékban megtalálható volt, de ezúttal csempék helyett csokigyárban kell helytállni a legtöbb pont összegyűjtéséért. És hogy valódi legyen a cukorszórás, extraként érkeznek hozzá az egyedi képességű manufaktúra korongok, ahol mindegyik más és más csavart hoz az alap mechanikához.

Dobble Minyonok

Számunkra a Minyonok a bűnös élvezet. Nagyon bugyuták, bárgyú humorúak, de néha jól esik az agyatlanság. A Dobble Minyonok pedig pont annyit ad, amit a neve is elárul: Dobble játék Minyonos köntösben. De ha több sárgaságra vágytok, akkor érdemes megnézni a Robbanó minyonokat is!