2023. szeptember 06.

Gémklub partneri nap - 2023 ősz

Gémklub partneri nap - 2023 ősz

Ismét meglátogattuk a Gémklub partneri napját, hogy megnézzük milyen újdonságokat hoz nekünk szárnyán a madár. Ezúttal is több mint 50 kiállított játékkal készült a kiadó, melyek között számos már jól ismert név is megjelent, de akadtak újak is, akik esélyesek megtenni a kallaxtól az asztalig tartó utat a jövőben. A teljesség igénye nélkül íme a kedvenceink. Nézzük meg először azokat, akik már ilyen-olyan formában ismerősek lehetnek.

Terra Mystica: Találmányok kora

Kezdjük a nagyágyúkkal és köztük is kiemelkedő az "új" Terra Mystica. Nehézségre valahol a Gaia Project és az eredeti Terra Mystica között helyezkedik el. Ami elsőre is szembetűnő, hogy a grafika sokat javult, a térképek és lapkák mind szebbek lettek, és az épületek már jobban felismerhetőek, bár még mindig absztrakt megközelítésűek. A játékosok a 7 terület típust 12 frakcióval kombinálhatják, de ezen felül kapunk bőven újrajátszhatóságot, palota képességekkel, találmányokkal, és számos, az előkészület során variálható elemmel. Szóval, aki nem fél a nehézségtől, annak ez biztosan jó választás lesz.

Ark Nova: Vízi világ kiegészítő

Az állatkertünk miután megszerezte a támogatóit és minden kontinensről megmutatott jó néhány állatot, most új vizekre evez, hisz jönnek az akváriumok, megtöltve gyönyörű élőlényekkel. Amellett, hogy új épületet kapunk, rengeteg új kártyával gazdagíthatjuk az állatkertünket, még új egyedi akciókártyákat is kínál a kiegészítő, így aszimmetrikusabbá teszi a játék indulását. Ez a kiegészítő azoknak szól, akik szeretik az alapjátékot, és még több változatossággal fűszereznék meg. 

Everdell: Újliget kiegészítő és Everdell: Gyöngypatak kiegészítő

Ezt a két kiegészítőt könnyen össze lehet foglalni: még több Everdell. Még több tábla kiegészítve a főtábla bal és jobb oldalát, ahol újabb akcióhelyek és új kártyatípusok jelennek meg. Az Újliget vasútvonallal bővíti az örökfa lábánál elterülő falut, míg a Gyöngypatak a fa mellett húzódó folyót bővíti. Új városlakók is érkeznek, új épületeket helyezhetünk le, és ezúttal már gyöngyöket is gyűjthetünk erőforrásként. Eztán már csak egy új, nagyobb asztalra lesz szükségünk, hogy játszani tudjunk vele.

Cascadia vadvilága: Új tájakon kiegészítő

Amellett, hogy Cascadia vadvilágát immár akár 6 fővel is tudjuk játszani. Továbbá új pontozási lehetőségeket kapunk, amennyiben prérinknek, erdőnknek vagy vizeinknek megfelelő pontozókártyát hozunk el. Az alapjáték könnyedsége nem veszik el, azonban további mélységet kap a játék, így a rutinosabb játékosoknak is adhat új kihívásokat. 

Mysterium Kids – Kipkop kapitány kincse

Amikor először hallottunk róla, hogy érkezik a számunkra nagyon kedves Mysterium gyerekeknek szóló változata, kissé szkeptikusak voltunk. A képek asszociációját nehezen tudtuk elképzelni egy könnyedebb gyerekbarát formában. Szerencsére nem is ez történt. Kipkop kapitány a látomások helyett hanggal segíti a játékosokat egy dob felhasználásával. Ez a folytatás nagyon jól bebizonyította, hogy egy téma más szemszögből való megközelítése mennyire jó végeredményt adhat. Úgy gondoljuk "Az év gyerekjátéka" díj jó helyre került ezzel a játékkal.

Waterfall Park

A régi ismerős játékok sorát a Waterfall Parkkal zárjuk, amely az 1999-es Chinatown átalakított változata. A változás leginkább kozmetikai, az új grafika nagyon jól sikerült, a vidámpark érzet azonnal érezhető. A játék magja maradt az ismert alkudási rendszer, ahol egymással folytatunk tárgyalásokat, hogy meg tudjunk szerezni a területeket, hogy miénk legyen a vidámparkban a legnagyobb befolyás. 

Mosaic – A civilizáció története

Az új nevek közül elsőként egy szívünkhöz közelálló témával, a civilizáció építéssel foglalkozó játékot nézzünk meg. A játék ígérete, hogy egy középnehéz formában hozza ezt, mindent megközelítőleg két órában. Elsőre izgalmasnak hangzik az ígéret, meglátjuk, hogy be tudja-e majd váltani ezt. A játék bár nem kezdőbarát, de ha már túl vagy egy-két közepes nehézségű játékon, akkor nem lesz vele gond. 

Dorfromantik – A társasjáték

Egy igazi fárasztó munkanap utáni levezető játék. A játékosok együtt működve bővítik a tájat miközben egyre több pontot szereznek. A lapkalehelyezés során nincs rossz választás, legfeljebb csak későbbi körökben fogjátok hasznosítani. Könnyed beszélgetés mellett egy kellemes tájépítés, és máris elfelejti az ember a nap során őt ért stresszt. 

Az égbolt vándorai

Az égbolt vándorai az a játék, ami már távolról odavonzza a tekintet. Gyönyörű színes grafikával rendelkezik. A célunk, hogy megtisztítsuk a Földet az emberiség által előidézett szennyeződéstől, ezáltal újra lakhatóvá tegyük. Ügyes kártyamechanikát használ, ahol a kártyák hátoldala árulkodik a többi játékos lapjairól, ezzel segítve döntéseinket, hogy végül a mi törzsünk győzedelmeskedjen. 

Az erdő

Az erdő két dolog miatt fogott meg minket. Egyik, hogy nagyon szép grafikájú a játék, másik, hogy a horizontálisan és vertikálisan tagolt kártyák igazán érdekes megoldás. Az állatkártyákat ugyanis az élőhely kártyák alá kell csúsztatni, de valamelyik felét le kell takarni. A végeredményben pedig szemnek kellemes élőhelyeket kapunk az asztalon magunk előtt. Egyszerű kártyajáték, melyből megismerhetitek, milyen állatok laknak az erdőben. 

Coffee Rush

A különleges komponensek idei győztese a Coffee Rush. A feladat egyszerű: kávét kell főzni a vendégeknek, különben morcosan indul a reggelük. A kávéscsészét pedig feltölthetjük kávéval, csokival vagy tejszínhabbal, amit csak megkíván a kedves vendég. És ahogy írtam itt nem karton jelölőket fogunk pakolgatni, hanem kicsi csészébe szórjuk bele a hozzávalókat, melyek olyan guszták, hogy kedvünk támadna csipegetni belőlük. 

Utazás a múltba

Ideje elővenni a történelemkönyvet, és lefelelni az évszámokból. Nem kell megijedni, nem egy műveltségi kvízjátékról van szó, hanem egy igazi időutazásról, ahol megismerhetjük a múltat időturistaként. Szép grafikai illusztrációkkal lehetünk szemtanúi a fontosabb eseményeknek, melyekről a kártyák hátoldalán hasznos tudást is szerezhetünk. Ez a játék nagyon jó példa arra, hogy a tanulást is izgalmassá lehet tenni

Darwin nyomában

Az előzőhöz hasonlóan szintén egy olyan játék a Darwin nyomában, mely akár oktatási céllal is előkerülhet. A játék már akár fiatalabbakkal is játszató, hiszen egyszerű lapkalehelyezős játék, azonban minden élőlényről egy rövid leírás található a szabálykönyvben, így nemcsak pontszámban győzedelmeskedhetünk, de megtudhatunk hasznos információkat a botsáskákról, a vombatokról vagy akár a különböző ízeltlábúakról is. 

Gumicukik földje

Ahhoz, hogy eldöntsd, ez a gyerekjáték tetszik-e neked, vagy sem elég elolvasnod a szabály rövid ismertetését: A kezdő gumicukikat tedd a cukorkatartóba, majd a körödben a csiklandozóval csalj elő két gumicukit, hogy magadhoz édesgess egy vad gumicukit, melynek célja, hogy a játék végén te legyél a Legjobb Gumicuki Szelídítő. Ha pedig további kalandokra vágysz, akkor látogasd meg az Ananászok partját, a Naracsvidéket vagy a Szederhegyet. 

Dűlőre jutunk

Hajnóczy Soma legújabb játékával zárjuk a sort, ahol ismét a borászat kerül előtérbe. A Fröccs könnyed partijáték hangulata után, ugyan még mindig a könnyed játékok kategóriájában mozgunk, azonban a célközönség ezúttal a taktikai játékok kedvelői lesznek. A kilenc akcióhely közül választunk, hogy a leszüretelt gyümölcsöt lepréseljük, bort készítsünk belőle, végül eladjuk. Ajánlott már két fővel is, valamint tartalmaz egy egyszerű szóló játékmódot is, úgyhogy akár egyedül is játszható.