2018. május 17.

5 + 1 tipp a fa utókezelésére

5 + 1 tipp a fa utókezelésére

A webshopunkon megvásárolható, fából készült termékek többsége natúr állapotban, utókezelés nélkül kerülnek kiszállításra.

Természetesen van pár kivétel ez alól, mint pl.: fülbevalók, medálok, virágtartó láda, stb. melyeket lazúrral kezelünk le, hogy megóvjuk a nedvességtől. De mit tehetsz te otthon, ha szeretnéd lekezelni a termékeinket?

1. Olajozás


Gyanítom nem ez volt az első, amire gondoltál. Mégis egyre jobban kezd népszerűvé válni az utókezelés területén. Az olajozás során sokkal jobban megmarad a fa jellege, mint lazúrozás, festés, lakkozás esetében. Beszívódik a fába, ezáltal belülről biztosít védelmet, nem pedig kívülről, mint a lazúr vagy a lakk.

Használata nagyon egyszerű. Felkened a fára, megvárod a csomagoláson írt száradási időt, majd a felesleget egy száraz, puha ronggyal letörlöd. Ez utóbbira azért van szükség, hogy ne legyen foltos. Hátránya, hogy nem annyira tartós, mint a lazúr.

2. Lazúrozás


Számos barkácsboltban megvásárolható, de jó ha tudod, hogy több fajta van belőle. Vékony ill. vastaglazúr, valamint vízbázisú és oldószeres változata is van. A kettő közti különbség, hogy a vékony lazúr matt, mélyen beivódik a fa bordázata közé és réteget képez a víz ellen. A vastag lazúr fényes, ellenben nem ivódik be a fába, hanem a tetején képez egy vízzáró páncél réteget. A lazúrozás előnye, hogy a fa továbbra is lélegzik alatta.

Használata az olajhoz képest annyiban más, hogy nem kell letörölni a végleges száradás előtt. Illetve általában 24 óra elteltével új réteg kenhető a fára, ezzel még nagyobb védelmet nyújtva.

3. Lakkozás


A lazúrokhoz hasonlóan a lakk is védelmet biztosít a fa védelmében, de egyben le is fedi azt. Ez azt jelenti, hogy a fa elveszíti "légzését". A lakkok között is számos típus van, vásárolhatunk vízbázisú vagy oldószeres lakkot, kül- ill. beltérit, különböző kopásállóságút és rugalmasságút. 

4. Festés


A piacon megvásárolható festékek színe és fajtája szinte végtelen. Ha olyan terméket vásárolsz, amely nincs általunk lekezelve, akkor magad díszítheted, ahogy csak szeretnéd. Pl.: ha vásárolsz egy húsvéti tojástartót, javasoljuk, hogy fesd le egyszínűre vagy varázsolj rá csodás mintákat különböző színű festékekkel. :)

5. Pácolás


A fent felsoroltak előtt használhatsz vizes, oldószeres vagy alkoholos pácot. A pác nem tesz mást, mint beszívódik a fába és elszínezi azt. Nem véd, nem ápol, a színezésen kívül nem csinál semmit

 

+ 1 hasznos tipp:


A boltokban nem csak színtelen, hanem színezett lakkot és lazúrt is tudsz vásárolni. Ez esetben fontos tudnod, hogy a minta termékek/színek tölgy, illetve juharfa lapon vannak kiállítva a festékek mellett. A mi termékeink nyírfából készülnek, ezért lefestés után nem biztos, hogy ugyanazt a színt fogod látni, mint a boltban! Akárhol is vásárolsz, javasoljuk, hogy kérd ki a szakértő véleményét, hogy az adott lakk vagy lazúr, mennyiben lesz más színű nyírfa esetében.