2018. július 11.

Egy társasjáték rendező születése

Egy társasjáték rendező születése

Nem vagyok az az érzelgős fajta, aki mindegyik megtervezett és legyártott termékről litániát ír, ezzel útjára engedve, mint a madár mama a picinyeit. De az alábbi társasjáték rendezőnk, úgy éreztem, megérdemel egy blogbejegyzést. A leírás alapján úgy tűnhet, hogy könnyen és egyszerűen ment a munka, mint az a bizonyos "hogyan rajzolj baglyot" kép. Valójában viszont bő egy havi munkánk van benne, aminek minden percét élveztük! 

Egyik kedves vásárlónk még áprilisban keresett meg minket, hogy szeretne rendezőt a társasjátékához, melyet szívesen kölcsön is ad nekünk. Természetesen örömmel bólintottunk rá, mint minden egyéb ilyen megkeresésre. Bevallom nem ismertük a játékot, így talán érthető, hogy nem tudtuk mekkora fába kerül az a bizonyos fejsze. :) Most már nem húzom tovább, és lehúzom a leplet! A szóban forgó társasjáték a Descent és annak kiegészítői.

Az átvételre Budapesten került sor, ahol én sajnos nem voltam jelen. Ezért számomra is nagy volt a meglepetés, amikor Tomi este hazaért és megmutatta mit is rejtenek a táskák és dobozok. 

Aludtunk rá egyet-kettőt mire megemésztettük mennyi minden van az asztalon, aztán nekiláttunk a számolásnak. Végül abban megegyeztünk, hogy ez bizony nem két heti munka lesz. 

    

A munkafolyamat kb. minden társasjáték rendező esetében azonos (vagy legalábbis nagyon hasonló). Szétpakoltuk az összes tokent és kártyát, majd kezünkbe vettük a szabálykönyveket. Ez utóbbi két okból is fontos, az egyik, hogy átszámoljuk megvan-e minden, a másik, hogy képet kapjunk arról, hogyan is zajlik a játék, melyik kártya ill. token, milyen kapcsolatban állnak egymással.

 A társasjáték tulajdonosának dicséretére váljék, hogy minden tökéletesen csoportosítva/zacskózva volt, így ezzel már nem kellett bajlódnunk. Sőt, még egy listát is kaptunk arról, hogy milyen csoportosításban szeretné a kártyák felosztását.

A számolgatás és rendezgetés után megkezdődött a 3D tervezés, majd a tervek alapján a vágásra és gravírozásra alkalmas fájlok elkészítése. Az első vágást követően, ragasztás nélkül teszteltük, hogy megfelelőek-e a méretek és az elrendezés. (Közben folyamatosan küldtünk képeket és információkat a megrendelőnek, aki nagy örömünkre elégedett volt.)

    

Lépésről lépésre haladtunk, folyamatosan építve a "tornyot". :) A végleges változathoz vezető út persze nem volt zökkenőmentes. Volt olyan része a rendezőnek, melyet újra terveztünk, ill. módosítottunk, és biztosan lesz olyan, melyet az első használat után fogunk upgradelni, hogy még jobb legyen! 

    

A legtöbb rendezőnkhöz híven, ennek az alapját is a társasjáték doboza adta, így nem szükséges hozzá plusz dobozt vásárolni vagy készíttetni. Az összeillesztéseknek köszönhetően, pedig nem kell attól tartani, hogy leborul a torony, vagy bármelyik eleme "félrecsúszik". 

    

A rendező természetesen bárki számára elérhető a webshopunkon. MEGA csomag formájában, egyben, ill. külön-külön is, ha csak a kártya-és tokentartóra vagy a térképtartóra van szükséged.