Miért használj fából készült társasjáték rendezőt?

Szerző: Kitti Barta 2019. július 02.

Miért használj fából készült társasjáték rendezőt?

Pár hónappal ez előtt alkalmam nyílt játszani egyet a Risk nevű társasjátékkal. A játék elemeit pakolgatva gondolkodtam el először azon, hogy vajon miért lett ennyire fontos a társasjáték rendező.

A társasjátékokat kedvelők tábora természetesen ez esetben is (mint minden másban - és ez így van jól) megoszlik. Vannak, akik jó dolognak tartják, és akadnak olyanok is, akik feleslegesnek. Mindkét tábort egyformán meg tudom érteni, mégis a szívem inkább afelé húz, hogy fontos, mintsem az iránt, hogy nem. És nem csak azért, mert ezzel foglalkozom, ez a munkám, hanem azért, mert több dolog is eszembe jutott, amikor a Risket először a kezembe vettem. Leírok nektek ebből pár gondolatot, a teljesség igénye nélkül, nem fontossági sorrendben.

Játék elemek, alkatrészek

Szerencsekerék, Guess who?, Gazdálkodj okosan, Cluedo, Catan, Monopoly, Risk. Gyerekkorom népszerű játékai, amelyek egyike biztosan megtalálható volt a családok polcain. Ezen játékok nem tartalmaztak sok elemet. Volt bennük egy térkép/tábla, pár figura, kártya, kocka. Bár a mai napig készülnek olyan játékok, amelyek a "minimál" kategóriába tartoznak, de a nagy többségükről ez már nem mondható el. Láttad pl.: a Nemesis Kickstarter kampányát? :)

"Set up time", avagy az az idő, amit az előkészülettel töltesz.

Megvan még mélyen valahol az emlékeidben az, amikor előkaptad a szerencsekerék tábláját, a pörgetőjét és mehetett is a játék? A pénzeket a dobozból ki sem kellett venni. A legtöbb idő pedig azzal ment el, hogy kiválaszd melyik lehetőség legyen a megfejtés. Aztán gondold végig, hogy mennyi időt töltesz el pl.: egy Rising sun játékra való felkészüléssel, ha nincs hozzá társasjáték rendeződ.

Kártyavédők/tokenvédők

Számomra a kártyavédő az, amely már nem kérdés, hogy használom-e. És szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Mélyen az agyamba égett az az emlék, amikor a frissen megvett társasjátékot elvittem egy haveri társasághoz, ahol a második pohár bor a játékon landolt. Nem vagyok híve annak, hogy a társasjáték mellett együk meg a öt fogásos vacsorát, de pár korty ital vagy egy zacskó chips jól tud esni egy órákig tartó játék idején. Ha pedig a kártya/token védőzve van, akkor nem kell azon aggódni, hogy milyen szennyeződés kerül rá. De ettől eltekintve azon sem kell rágódni, hogy meddig bírja kopás nélkül
Ha pedig kártyavédőt használsz már felmerül a probléma, hogy vissza tudod-e tenni őket a játék gyári insertjébe, vagy annak hiánya miatt szanaszét csúsznak a dobozban.

Kiegészítők

Nézz végig a társasjátékos polcodon és nevezz meg olyan játékot, amelyhez nincs egyetlen egy kiegészítőd sem. Nehéz ugye? A társasjáték kiegészítők sokasága lassan olyanná válik, mint a Marvel 10 évig tartó filmsorozatának tömkelege. A teljesen egyforma méretű és nagyságú kiegészítők dobozánál érhető, hogy az alapjáték mellé kerül a polcra, de amikor minden kiegészítő más-más dobozméretet kap (lásd. pl.: Mars terraformálása), akkor hasznosabb és egyszerűbb egy dobozba berakni mindent. Ilyen esetben pedig már szinte adja magát az is, hogy a játék kapjon egy társasjáték rendezőt.

Esztétika

A sok további "miért fontos" érv közül végül az esztétikát választottam. Amellett, hogy számos praktikus és hasznos tulajdonsága van egy társasjáték rendezőnek, fontos az is, hogy hogyan néz ki. Egy fából készült, lézervágott társasjáték rendező ad némi bájt a doboz belsőnek. Az illata, a természetessége, az anyag erőssége egyszerre teszi széppé és egyben strapabíróvá a tárolót.  

Mindent vagy semmit? Hol az aranyközépút?

Szerintem a "Kell vagy nem társasjáték rendező?" kérdésre a válasz továbbra is az, hogy igen, viszont nem mindegyikhez. Megtehetném, hogy az összes, polcomon található társasjátékhoz készítek magamnak rendezőt, de mégsem érzem ezt fontosnak. Az aranyközépút szerintem ott van, hogy csak azon játékokhoz vásárolsz insertet, amelyben nagyon sok alkatrész van, amelynek az előkészületi ideje vetekszik a játékidővel vagy ahhoz, amely annyira a szívedhez nőtt, hogy szeretnéd megőrizni értékét, hogy 5-10 év elteltével is a lehető legszebb állapotában maradjon meg.

Bízom benne, hogy ezen listám segített neked abban, hogy eldöntsd mit szeretnél. Kommentben pedig megoszthatod velem a véleményed, a mellette-ellene érveid. :)


Kitti Barta
Kitti Barta

Szerző

wood enchantress

Új hozzászólás

A hozzászólásokat jóváhagyjuk közzététel előtt.


További blog bejegyzések

Arkham Horror: The Card Game vélemény / Ezzel társasozunk mi!
Arkham Horror: The Card Game vélemény / Ezzel társasozunk mi!

Szerző: Tamás Barta 2021. május 13.

Fantasztikus történetek, lélegzetelállító artwork. Kell ennél több?

Teljes bejegyzés megtekintése →

Az első ecsetvonások
Az első ecsetvonások

Szerző: Tamás Barta 2021. április 15.

Turbózd fel a miniket egyszerű festéssel.

Teljes bejegyzés megtekintése →

Steampunk Rally Fusion vélemény / Ezzel társasozunk mi!
Steampunk Rally Fusion vélemény / Ezzel társasozunk mi!

Szerző: Tamás Barta 2021. március 30.

Amikor beindul a gépezet, nincs megállás!

Teljes bejegyzés megtekintése →