2019. szeptember 12.

Drága-e a lézervágott társasjáték rendező?

Drága-e a lézervágott társasjáték rendező?

Biztosan találkoztál már ezzel a kérdéssel ilyen-olyan fórumokon, csoportokban és egyéb weboldalakon. Nyilván láttál mellette és ellene érveket is. De vajon tényleg drága?

Elöljáróban leszögezném, hogy ez a blog poszt nem arról fog szólni, hogy meggyőzzelek, hogy nem drága. Hanem arról, hogy bemutassam, mi mindenből tevődik össze az ár, mi van a termék "mögött", amit megvásárolsz. Te pedig a végén eldöntheted, hogy mit is gondolsz róla

Bár a piacot globálisan nézve érkeznek a vélemények, én mégis leszűkíteném a kört ránk. Mivel mások vagyunk, mint a konkurenciáink, vannak dolgok, melyeket máshogy csinálunk, és amiben különbözünk. Nyilván az árazás sem egyformán történik, ezért ez az eszmefuttatás a mi általunk forgalmazott termékekre érvényes

Talán a legtöbbet látott indok a"nem költök rá annyit, mint egy társasjátékra", melyet megvizsgálok két szempontból, párhuzamot vonva a társasjátékokkal:

1. Amikor megvásárolsz egy játékot/kiegészítőt figyeled az árát?


Ha tetszik a játék, de szerinted drága, akkor nem veszed meg? Van-e a polcodon olyan játék, amellyel legalább 1 éve nem játszottál? Vettél-e már olyan kiegészítőt egy játékhoz, mely nem nyerte el a tetszésed, de mégsem adtad el?

Gyakran találkozom impulzív vásárlókkal, amikor is felmerül bennem a kérdés, hogy, aki hetente vesz játékot, annak ennyi szabadideje van? Vagy csak azért vesz játékot, hogy elmondhassa, hogy megvan? Én már eljutottam arra a szintre, ahol megelégszem évi pár új játékkal. És nem azért mert sajnálom rá a pénzt, hanem mert sajnálnám, ha a polcon porosodnának. Szeretem a játékainkat, és szeretnék velük minél többet játszani. Ha pedig minél többet játszom egy játékkal, akkor azt szeretem biztonságban tudni. Erre pedig tökéletes megoldás az insert. Viszont túlzásba sem kell esni, hogy minden egyes játékhoz vásárolsz társasjáték rendezőt (is). (Egy korábbi blogbejegyzésben erről már kifejtettem a véleményem.)

Tipp: Költség csökkentő megoldás lehet pl. az, ha az insertért cserébe eladsz pár olyan játékot, amelyek nem nyerték el annyira a tetszésed, hogy újra és újra elővedd őket.

 

2. Tudod, hogy egy társasjáték (rendező) ára mi mindenből tevődik össze?


Az ötlettől egészen a megvalósításig, a fejlesztésen/tesztelésen vagy akár a grafika kidolgozásán keresztül? Hány ember munkája van benne? Milyen eszközök és tőke kell ahhoz, hogy egyáltalán megvalósuljon?

Nos hasonló a helyzet a társasjáték rendezővel is. Legyen szó akár a tervezéshez megvásárolt, akár kölcsönkapott társasjátékról, a forgatókönyv ugyanaz. A teszt játékot követően minden elemet lemodellezünk 3D-ben. Majd jöhet a tervezés, amely során már tudatosan úgy építjük fel a rendezőt, hogy az játékot támogató vagy "csak" tároló insert legyen. Végül következik a kézzel fogható teszt, azaz a prototípusgyártás. Ezt követi a webshopra feltöltés, fotózás és árazás. Rövidnek és egyszerűnek tűnik, pedig valójában nem az. Hiszen egy ötlet/terv csak akkor valósulhat meg, ha van mivel és hol legyártani. Az alapanyag nem terem magától és a gép sem működik magától. S a gyártáson felül is megannyi költség hozzáadódik (könyvelői díj, számlázó és tervező szoftverek díja, webshop üzemeltetés díja, stb.)

Sokan úgy vélik, hogy a társasjáték rendező gyártás olcsó dolog, hiszen "az alapanyag csak 300 Ft" (ami persze nem így van). Vannak, akik úgy gondolják, hogy azért drága, mert a lézervágó gépnek meg kell térülnie. Ez valóban igaz, de a gép ára nem 2 termék után fog megtérülni, hanem jó esetben 2 év után. A belefektetett idő, az alapanyag, a rezsi, a gyártás mind befolyásoló tényezők az árazásnál. És akkor arról még nem esett szó, hogy mi összeragasztva áruljunk a termékeinket. S nem utolsó sorban nekünk ez a munkánk, szenvedélyünk, amiből szeretnénk megélni.

Tipp: Gondold végig, hogy ez a sok munka, amit mi egy-egy rendezőnél belefektetünk, megér-e neked annyit, hogy megvedd a terméket, mellyel csupán annyi dolgod van, hogy belerakod a társasjáték alkatrészeit.



Ezek alapján pedig vizsgáld meg az insertet!
- Mi fér bele? (pl.: alapjáték vagy az összes kiegészítője is?) 
- A társasjátékhoz képest mennyibe kerül?
- Játszol-e annyit a játékkal, hogy úgy érzed, megérdemel egy tárolót?
- Bosszant-e a játékra való felkészülési idő?
- Szeretnéd-e elforgatva tárolni a dobozt, de félsz, hogy minden összenyomódik benne?
- És még sorolhatnám...

Ha úgy véled, hogy a társasjáték rendezőink ára reális, akkor ne habozz megörvendeztetni magad és a kedvenc játékod vele.