2023. december 29.

Visszatekintés a 2023-as évünkre!

Visszatekintés a 2023-as évünkre!

Nagyszerű dolog, amikor nap mint nap olyan dologgal foglalkozhatsz, amire nem csak egy munkaként tekintesz, hanem azt mondod ez a hivatásod, szenvedélyed. Valahogy így érezzük magunkat, amikor a The GiftForge-ra gondolunk.

Örülök neki, hogy annak idején mindketten (még, ha az élet úgy hozta, hogy nem is egyszerre, de) úgy döntöttünk, hogy nem munka mellett, esténként, kevés energiával fogjuk csinálni, hanem főállásban, mindent beleadva.

Természetesen nem minden idilli rózsaszín, vannak hullámvölgyek, amikor egy mogorva e-mail rányomja bélyegét a napunkra, vagy nem úgy alakulnak a dolgok, mint szeretnénk, vagy nem tudunk azzal foglalkozni, amit elterveztünk, mert jön egy s.o.s megoldandó feladat, vagy napokat töltünk egy app beállításaival aztán kiderül, hogy van egy aprócska hiba, ami miatt nem lesz jó és az egész addigi munkánk kuka, vagy aggasztó híreket kapunk a faalapanyagot illetően. De akadnak bőven (és szerencsénkre sokkal nagyobb mennyiségben) hegyek is, amikor egy kedves és hálás e-maillel indul a reggel, ami bearanyozza az egész napunkat, amikor egy új insert megjelenésekor izgatottan várjuk a reakciókat, amikor egy terméket fejlesztünk, amiben új technológiákat, ötleteket próbálunk ki, amikor a Társasjátékok Ünnepén a standunknál azt mondjátok, hogy szerettek velünk beszélgetni, mert mindig kedvesen válaszolunk, vagy azt mondjátok, hogy nem kell bemutatni magunkat, mert már több termékünk tulajdonosai vagytok. Felemelő érzés belegondolni, hogy mennyi ember használja már a termékeinket.

És vannak időszakok, mint pl. az ünnepek előtti, amikor akkora a pörgés, hogy elveszítjük a időérzékünket, amikor 6 naposak a munkahetek és átesünk a fáradtság olyan szakaszába, ahol néha zombiként csinálunk mindent. Egy ilyen időszak után nehéz lelassítani, megpihenni és elengedni azt, amivel előtte 12 órákat foglalkoztunk napi szinten. (Többek között ezért is tartunk karácsonykor 2 hetes gyártási szünetet.)

Aztán elérkezik az a pont a téli szünet alatt, amikor kipihenve a fáradtságot, ismét elkezdenek felszabadulni a kreatív energiák és a napi sétáink alkalmával be sem áll a szánk azzal kapcsolatban, hogy mit kellene csinálnunk, újítanunk a következő évben. Ilyenkor szoktuk átnézni azt is, hogy mi minden történt velünk az adott évben. Ekkor pedig hatalmába kerít a megnyugvás, elfeledünk minden borús napot és csak a hála érzése marad bennünk.

Úgyhogy ezen érzésekkel karöltve nézzük meg együtt, hogy miként zajlott a 2023-as évünk.

Az év elején sorra jelentek meg az új termékek és termékcsaládok, miközben a háttérben már gőzerővel készültünk a szülinapi bejelentésekre. Az első pár hónapban került fel a webshopra a Bingo! tábla, mellyel bővítettük a kihívás tábláinkat, frissítettük az Everdell fát, Scrabble betűket készítettünk a Játsz/Ma társasjáték kávézó kérésére és két teljesen új termékcsalád is felkerült a webshopra. Az egyik az Escape Welt által gyártott Puzzle boxok, a másik pedig a minőségben verhetetlen Meeples Upgrade társasjáték matricái. 

Aztán szép lassan elérkeztünk a The GiftForge 5. születésnapjához. És bár nem egyszerre, mert a technika ördöge közbeszólt, de mind a vélemény rendszer frissítését, mind a hűségrendszert be tudtuk vezetni a webshopra, melyeken már január óta dolgoztunk.

Tavasszal az új és a régebbi termékcsaládok is bővültek. Érkeztek új kártyavédők, tokenvédők és matrica csomagok is. A Harry Potter: Roxforti csata insertnek köszönhetően 4 új színnel bővült a húzózsák kínálatunk és a témánál maradva elkészült a második könyvtámaszunk, mellyel Dumbledore irodájához hasonló könyvtárt igyekeztünk megformázni. 
A bővülésből a társasjáték kínálat sem maradhatott ki. A Boop és a Runes of Mayhem társasjátékok mellett elkészült az első saját gyártású társasjátékunk. Az ókori Senet és az ősi The Royal Game of Ur játékokat valósítottuk meg 2 az 1 dobozban módon. 

Aztán májusban szinte az ölünkbe hullt egy lehetőség, ugyanis időről-időre körülnézünk a shopify app boltjában, hogy milyen módon tudnánk tovább bővíteni a webshopot. Ekkor találtunk rá egy alkalmazásra, amely lehetővé tette a GLS csomagpont választó bekötését a webshopra, melynek elsöprő sikere lett. Nektek sokkal egyszerűbbé tette a csomagpont kiválasztást, nekünk pedig a címkék kiállítását. Az pedig, hogy az alkalmazás magyar fejlesztésű pedig hab a tortán.

A hónapot a 100. társasjáték rendezőnkkel zártuk, ami egy igazán különleges mérföldkő volt. A választásunk a Frosthavenre esett, amihez készítettünk térképtartót is és az ünneplés nem maradhatott el nyereményjáték nélkül.

Nyáron tovább bővültek a már meglévő termék(család) kínálatok. Új tokenvédő és kártyavédő méretek kerültek fel a webshopra. Bővült az Escape Welt kívánat a Da Vinci kódból jól ismert Cryptex-el és a Bábel toronyra hasonlító Quest Towerrel. A társasjáték kínálat pedig a Regicide 2. kiadásával gyarapodott. 

Szeptemberben aztán elindítottunk a 2. tanévünket, melyben megjelent egy új blogrovat és elindítottunk a társasjáték és kiegészítő előrendelést, mellyel tovább gyarapodott a társasjáték kínálatunkat. Még ezen hónapban bevezettük a mennyiségi kedvezményt a token- és kártyavédőkre. És a háttérben már javában gyártottunk a Társasjátékok Ünnepére.

Amely több szempontból is különleges volt számunkra. Maga a rendezvény új helyszínre került, és ez már alapból adott egy kihívást, hogy a megszokott Lurdyhoz képest milyen lehetőségeink lesznek. Mindemellett pedig most először voltunk kint önállóan. És izgatottan vártunk, hogy miként fogunk helyt állni. Készítettünk egyedi TJhÜtte falat, limitált gyártású termékeket és két nyereményjáték is zajlott a rendezvény alatt.

Kis extra érdekesség: A hütte fal kandallóján látható könyvek címeit a játékmestereink találták ki a kedvenc társasjátékaik témájában. 

Az év második felében a saját fejlesztésű/gyártású termékekben sem volt hiány. Az Arkham Horror LCG magyar megjelenése miatt elkészítettünk a termékcsalád magyar nyelven elérhető változatát, sőt bővítettük a termékcsaládot egy irányjelzővel. Az Arkham Horrornál maradva, de a kártyajáték után a társasjáték 3. kiadásához közkívánatra készítettünk kártyatalpat és játékostáblát is. A Faművesekhez alkottunk kockatornyot és az X-wing szerelmeseit megörvendeztettük egy manőver és távolságmérő tartóval és versenytálcával

Végül pedig decemberben megjelent a harmadik könyvtámaszunk, taverna témában. Az évet pedig a Lemery Games legújabb játékának megjelenésével, a Reviving Kathmanduval zártuk (a tavalyihoz hasonlóan, amikor karácsony előtt megjelent a Bagh Chal).

Ezeken felül még ebben az évben (egy év kihagyás után) újra indult az Ezzel társasozunk mi! blogrovatunk, dobótálcát készítettünk a Metagamesnek, részt vettünk a Gémklub partneri napon, több esküvőre is gyártottunk dekorációt, köszönő ajándékot és ceremónia kelléket és a nyár folyamán tartottunk műhelyvásárt a hírlevél feliratkozóinknak. Úgyhogy mint láthatjátok idén is volt bőven tennivaló és ötlet a tarsolyban. 

Jövőre nagy változások várhatóak a webshopon, a közösségi oldalainkon és más egyéb fronton is. De ezekről majd mesélünk nektek januárban. Addig is köszönjük, hogy velünk tartottatok 2023-ban. Hálásak vagyunk a rendelésekért, amivel lehetővé teszitek számunkra, hogy tovább íródjon a The GiftForge története

Társasjáték gazdag szilvesztert és boldog új évet kívánunk nektek!