2018. március 05.

Hogyan készül?

Hogyan készül?

Az előző írásomban bemutattam nektek, hogy milyen anyagokból tudunk termékeket gyártani. Ezen a vonalon tovább haladva most ízelítőt kaptok abból, hogyan is zajlik nálunk egy faanyagból készült termék gyártása.

Vegyünk példának egy társasjáték rendezőt!

Először is tartunk egy brainstormingot, hogy mely társasjáték rendező gyártásába szeretnénk belevágni. Ha megvan a társasjáték, akkor szerencsések vagyunk, mert csak levesszük a polcról és már indulhat is a munka. Ha nincs, akkor kikölcsönözzük. A végeredmény mindkettő esetében ugyanaz: minden egyes darabját szétpakoljuk egy nagy asztalra, melyeket gondosan lemérünk. 

Már a méretvételkor figyelembe vesszük, hogy van-e kiegészítője az adott társasjátéknak, vagy épp kiadás alatt áll. Ilyen esetben utána járunk annak is, hogy milyen méretű és mennyi plusz darabbal kell számolnunk a tárolás szempontjából. 

Ha megvannak a méretek, kezdetét veszi a 3D tervezés. (Természetesen nem minden termékünk esetében szükséges ez a folyamat, de a társasjáték rendezőknél elengedhetetlen.) Eleinte csak "felületesen", téglalap/négyzet formákban készülnek tervek, majd elindul a "legózás", tehát minden elemet úgy helyezünk el, hogy minél praktikusabban kitöltsék a doboz tartalmát. Miután minden darab a megfelelő helyre került, a tervezés a finomhangolással és a részletek kidolgozásával folytatódik. Bekerülnek a fogaskerekek, az illesztések, helyet hagyunk a gravírozásnak, stb.

Ezt követi a vektorizálás, tehát a 3D tervek alapján elkészülnek a vágásra alkalmas fájlok. Vágásnál fontos, hogy csakis vektoros fájlokkal dolgozzunk, illetve, hogy az egyes elemeken ne legyen kitöltés csak keret, melynek mérete maximum 0,1 pt. Vektorizálás után, vagy azzal egy időben, tervezzük meg a gravírozást. Ennek formátuma lehet vektoros és raszteres is. Ez utóbbi esetében minél jobb minőségű, annál szebb lesz a végeremény.

Miután minden elkészült, beüzemeljük a gépet, és kezdetét veszi a gyártás. Beindul a CO2-es lézer, amely életre kelti a terveinket. 

A gyártást követően, a terméktől függően két fajta befejezése lehet a folyamatnak. Az egyik, hogy mi ragasztjuk össze a termékeket, dekoráljuk festéssel, ill. lekezeljük lazúrral vagy lakkal. A másik, hogy a termék lapra gyártottan kerül csomagolásra. Ezzel pedig ti is részesei lehetettek a gyártásnak. :) A kézbe kapott termék mellé adunk egy összeszerelési segédletet, amely instrukcióit követve könnyedén össze tudjátok ragasztani az egyes elemeket.